“İlgilenenler gelip eşsiz mekanların dönüşümünü görebilir, geçmişini ve bugününü öğrenebilirler. Bodrumun büyük bir tarihi değeri var, uzmanlara göre jeolojik bir mücevher. Bu nedenle yeniden yapılanmaya çok nazik ve duyarlı yaklaştık. Bu, aynı zamanda ana binamız olan bir kültür anıtıdır”, diye davet ediyor içki fabrikası operasyonları başkanı Kateřina Majerová, Valča'ya.
Yaz sezonunda her Pazar düzenli turlar düzenlenmektedir. “Örneğin web sitesi veya Facebook üzerinden önceden sipariş vermek daha iyidir. Turlar yaz bitiminden sonra da devam edecek ama düzenli olarak değil. Daha ziyade kamu yararına göre. Tadım da bunların bir parçası” diye ekledi Majerová.
Valečská içki fabrikası, yüksek kaliteli meyve likörleri üretmenin ve bir misafirhane işletmenin yanı sıra köydeki tarihi binaları restore etmeye de çalışıyor. Operatörler de çevreyi unutmuyor.
“Üretimi çevreye duyarlı bir şekilde tasarladık. Örneğin atık ısı, bir sonraki kvas partisinin ön ısıtılması ve depolama tankının ısıtılması için kullanılır. Fotoğrafların çekirdekleri çıkarılır ve çukurlar yakıt olarak kullanılır. Damıtma tesisinin kurucuları Petrov kardeşler, imbiklerin sıvı kalıntıları yakındaki bir biyogaz istasyonuna ihraç ediliyor veya yerel çiftçiler tarafından gübre olarak kullanılıyor” diye anlatıyor.
Aile şirketi
İçki fabrikasında erik şarabının yanı sıra armut şarabı, elma şarabı veya ballı kiraz şarabı da üretiliyor. “Son yıllarda bahar donlarından dolayı hasat pek iyi değildi. Ancak her zaman yeterli miktarda tedarik etmeye çalışıyoruz ve aynı zamanda bölgeden yeni meyve tedarikçileri arıyoruz. Ayrıca şişe satışı, özel literatür ve fermantasyon kapları ve asil maya ödünç alma imkanı da dahil olmak üzere kvasa başlama konusunda yardım sunuyoruz. Aynı zamanda Valč'te, meydandaki tarihi bir evde veya mayalama tesisinin hemen yanında yer alan tamamen yeni, Kale Ormanı olarak adlandırılan bölgede şık bir konaklama imkanı sunuyoruz.” diye ekledi Majerová, içki imalathanesinin faaliyetlerine ekledi.
Valečská içki fabrikası bir aile şirketi olarak faaliyet gösteriyor ve sahipleri, büyük kâr vizyonuyla bu işe girmediklerini söylüyor. “O bizim kalbimiz. Ürünlerimize ilgi olunca elbette mutlu oluyoruz ama iş ön planda değil. İçki fabrikasının kazandığı her şey, bizim tarafımızdan yönetilen anıtların restorasyonuna veya belki de restore edilmiş tarihi bir meyve bahçesinin bakımına geri dönüyor” diye ekledi içki fabrikasının kurucuları.
Yaz sezonunda her Pazar düzenli turlar düzenlenmektedir. “Örneğin web sitesi veya Facebook üzerinden önceden sipariş vermek daha iyidir. Turlar yaz bitiminden sonra da devam edecek ama düzenli olarak değil. Daha ziyade kamu yararına göre. Tadım da bunların bir parçası” diye ekledi Majerová.
Valečská içki fabrikası, yüksek kaliteli meyve likörleri üretmenin ve bir misafirhane işletmenin yanı sıra köydeki tarihi binaları restore etmeye de çalışıyor. Operatörler de çevreyi unutmuyor.
“Üretimi çevreye duyarlı bir şekilde tasarladık. Örneğin atık ısı, bir sonraki kvas partisinin ön ısıtılması ve depolama tankının ısıtılması için kullanılır. Fotoğrafların çekirdekleri çıkarılır ve çukurlar yakıt olarak kullanılır. Damıtma tesisinin kurucuları Petrov kardeşler, imbiklerin sıvı kalıntıları yakındaki bir biyogaz istasyonuna ihraç ediliyor veya yerel çiftçiler tarafından gübre olarak kullanılıyor” diye anlatıyor.
Aile şirketi
İçki fabrikasında erik şarabının yanı sıra armut şarabı, elma şarabı veya ballı kiraz şarabı da üretiliyor. “Son yıllarda bahar donlarından dolayı hasat pek iyi değildi. Ancak her zaman yeterli miktarda tedarik etmeye çalışıyoruz ve aynı zamanda bölgeden yeni meyve tedarikçileri arıyoruz. Ayrıca şişe satışı, özel literatür ve fermantasyon kapları ve asil maya ödünç alma imkanı da dahil olmak üzere kvasa başlama konusunda yardım sunuyoruz. Aynı zamanda Valč'te, meydandaki tarihi bir evde veya mayalama tesisinin hemen yanında yer alan tamamen yeni, Kale Ormanı olarak adlandırılan bölgede şık bir konaklama imkanı sunuyoruz.” diye ekledi Majerová, içki imalathanesinin faaliyetlerine ekledi.
Valečská içki fabrikası bir aile şirketi olarak faaliyet gösteriyor ve sahipleri, büyük kâr vizyonuyla bu işe girmediklerini söylüyor. “O bizim kalbimiz. Ürünlerimize ilgi olunca elbette mutlu oluyoruz ama iş ön planda değil. İçki fabrikasının kazandığı her şey, bizim tarafımızdan yönetilen anıtların restorasyonuna veya belki de restore edilmiş tarihi bir meyve bahçesinin bakımına geri dönüyor” diye ekledi içki fabrikasının kurucuları.