Salim duyu nedir ?

Cansu

New member
[color=]Salim Duyu Nedir? Akıl ve Duyu Arasında Kalmış Bir Kavramın Mizahi İncelemesi[/color]

Merhaba forumdaşlar! Bugün sizlere, felsefe kitaplarında gözden kaçan ama bence herkesin hayatında önemli bir yer tutan bir kavramdan bahsedeceğim: Salim duyu. Hani şu bazen “salim kafa” diye de andığımız, normalde felsefi metinlerde geçen ama aslında günlük dilde de karşımıza çıkabilecek bir ifade. Salim duyu, doğruyu yanlıştan ayırt etme becerisi olarak tanımlansa da, benim gözümde bir tür “duyusal sağlamlık”tır. Tabii, gerçek hayatta bu duyunun ne kadar sağlam olduğu tartışılır. Çoğu zaman, “bu ne ya, salim duyu mu, ne bu iç ses!” dediğimizde, salim duyu en yakın arkadaşımız olabilir. Peki, nedir bu salim duyu? Şimdi hep birlikte hem eğlenceli hem de derin bir keşfe çıkalım!

[color=]Salim Duyu: Yani, Ne Demek?[/color]

Salim duyu, felsefi anlamda, kişinin doğruyu yanlıştan ayırabilme yeteneği olarak tanımlanır. Eğer biri bir konuda salim duyuya sahipse, o kişi, doğruyu kabul etme ve yanlışları eleme konusunda oldukça iyi bir iş çıkarıyordur. Ama bir de bunu biraz mizahi açıdan düşünelim: Salim duyu, gerçekten “doğruyu” bulmayı mı sağlıyor, yoksa sadece bizim her konuda daha az yanlış yapmamızı mı? Yani, salim duyu tam olarak “kesinlikle doğru”yu yakalamak değil, aslında en azından “ağır bir hata yapmadan” o yolu bulmamıza yardımcı oluyor.

Düşünsenize, mesela biri size “Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun dağılmasının nedenlerini yazın” dese ve siz bir bakmışsınız “ee, bana ne?” diyecek kadar bön bir ifadeyle yanıt veriyorsunuz. İşte o anda, salim duyu devreye giriyor ve içinizden “evet, bu gerçekten ilgisiz bir soruydu, ben de biraz düşünselim, akıl kuralım” diyorsunuz.

[color=]Erkekler ve Salim Duyu: Akıl Yürütme Hızlanır, Hata Yavaşlar[/color]

Erkekler açısından salim duyu bazen, “Ne işime yarar?” diye düşünülen bir şey olabilir. Fakat, aslında bir erkeğin salim duyusunun en çok lazım olduğu an, iş yerindeki sunumlarda, bir arkadaşına tavsiye verirken ya da bir problemi çözerken devreye girer. “Ya, ben size demiştim, doğruyu buldum!” şeklinde bir kibirle karşınıza çıkan bir erkek, tam anlamıyla salim duyuya sahiptir diyebiliriz.

Salim duyusu güçlü olan bir erkek, genellikle en iyi çözümü bulmaya çalışır ve bunun için ne kadar uzun düşünmesi gerektiğine hiç aldırmaz. Bir de “şu an çok yoğunum, bir şeyler düşünüyorum” derken, kafasında çözümü hallettiği anda, size “Bu konuda biraz salim duyu kullandım, artık bu işin sonu kesinleşti” dediğinde, gerçekte sadece bir çay molasından sonra daha net bir şekilde karar verdiğini fark edersiniz.

Erkekler, salim duyuyu bir bakıma çözüm odaklı olarak kullanır. Ama “hızlıca çözeyim, yapalım, bitsin” anlayışı da bazen, sorunları tam anlamadan çözmelerine sebep olabilir. Hani şu, “Aman, bu kadar sorun basit, her şey hemen hallolur” tavrı da salim duyuya o kadar yakın değildir aslında. Ama işte, sonuçta ‘pratik çözümler’ salim duyunun en sevdiği şeylerdir, değil mi?

[color=]Kadınlar ve Salim Duyu: Duygusal Derinlik, İnsan Odaklı Bakış[/color]

Kadınlar ise, salim duyuya farklı bir açıdan yaklaşırlar. Salim duyu, onlar için sadece akıl değil, aynı zamanda empati ve toplumsal bağları anlamakla ilgilidir. Yani, salim duyuya sahip bir kadın, sadece doğruyu bulmakla kalmaz, aynı zamanda başkalarının duygularını da göz önünde bulundurur. Yani, işin içinde bir başkası varsa, salim duyunun daha çok duygusal yönü devreye girer.

Kadınlar, salim duyuya genellikle içgüdüsel olarak yaklaşırlar. Mesela, çok önemli bir arkadaş toplantısına gitmeden önce “Bir dakika, kıyafetim, makyajım, saçım” diye düşünüp, bu sırada salim duyu da devreye girer. “Evet, bir sorun olabilir mi? Kimseyi kırmak, dışlanmak istemem” diye düşünür. Ama bir erkek buna şu şekilde yaklaşabilir: “Geldim, giyindim, ne varsa yapalım.” Salim duyu, kadının sosyal bağlarını güçlü tutmasını sağlarken, duygusal zekanın da devrede olmasına yardımcı olur.

Bunun dışında, kadınlar için salim duyu, bazen “toplumun ne diyeceği” endişesini bertaraf etme çabasıdır. “Herkesin izlediği yolu mu takip etmeliyim?” sorusu, salim duyuya dair büyük bir çözüm arayışıdır. Kadınların salim duyusu, yalnızca kişisel değil, toplumsal ilişkilerde de önemli bir rol oynar. Bazen, tüm mantığı bir kenara bırakıp, tamamen duygusal bir seçim yapmak daha sağlıklı olabilir. Çünkü bazen, duygusal bir karar alarak, başkalarıyla daha güçlü bağlar kurmak, “mantıklı” kararlar almaktan çok daha önemli olabilir.

[color=]Salim Duyu: Gerçekten İhtiyacımız Var Mı?[/color]

Salim duyu, her zaman bir çözüm mü sunuyor, yoksa bazen düşüncelerimizi sıkıştıran bir tuzak mı? Tabii ki, salim duyunun amacı bizi doğruya götürmek, ancak bazen de fazla mantıklı olmak, fazla sorgulamak, bizleri karar veremeyen, donup kalan bireylere dönüştürebilir. Salim duyunun bazı yönleri bize çok faydalı olabilir, ama bazen de hayatın akışına bırakılacak kadar spontane olmak gerekebilir. Çünkü fazla “doğruyu aramak” bazen en büyük yanlış olabilir.

O zaman forumdaşlar, salim duyu, gerçekten hayatta o kadar da önemli mi? Ya da bazen kaybolan sağduyuyu bulmak için, “mükemmel” bir çözüm önerisi yerine biraz da neşeli ve özgür bir yaklaşım izlemek daha mı iyi? Yorumlarınızı bekliyorum!