Ore Dağları'nın eteğindeki özel bir bira üreticisi, Šlik mirasından faydalanarak bira üretiyor

RumBar

Global Mod
Global Mod
Arkadaşlarının ve tüm ailenin yardım ve desteği sayesinde niyetini gerçekleştirdi. Soylu Šlik ailesi tarafından yaptırılan beş yüz yıllık binada, her meyhane ve mağaza rafında olmaması gereken biranın hikayesi yazılmaya başlandı. Ancak müşteri, kaliteli malzemelerden ödün verilmeden yapılan dürüst bir içecek aldığından emindir. Kurucu Michal Šneberger, “Büyük bir dev olma hırsımız yok” diye güvence verdi.


Rudohor bira fabrikası nasıl ortaya çıktı? İsminin anlamını açıklayabilir misiniz?
Profesyonel hayatımın çoğunu bira sektöründe geçirdim. Bu nedenle 2018 sonbaharında bir aile bira fabrikasının kurulması bir tür doğal adımdı. Bira fabrikasını her zaman bölgeyle buluşturmak istedik. Cevher Dağları'na yüzyıllar boyunca Cevher Dağları denmesi ve orada çıkarılan cevherlerden dolayı doğrudan Rudohor adı verilmiştir. Bira fabrikasının doğrudan en yüksek dağ olan Klínovec'in eteklerinde yer alması pastanın üzerindeki kremadır. Tıpkı burada çıkarılan cevherlerden basılan paralardan adını alan biralarımızın isimleri gibi.


Peki en başından beri bira fabrikasını buraya yerleştirmeyi mi düşünüyordunuz?
Bira fabrikasının başlangıçta Karlovy Vary'de bulunması gerekiyordu. Kendimizi Ostrava'da bulmamız ancak kaderin kontrolü sayesinde oldu. Rudohor adını ve madeni paraların adlarını taşıyacak cevherler ve biralarla ilgili bir hikayeyi zaten icat etmiştik. Sonunda şu an bulunduğumuz binayı o kadar beğendik ki onu bira fabrikasına dönüştürmeye başladık. O dönemde Šlik'lerin yaptırdığını öğrendik. Yani, Rudohoří'den gelen paraları tüm dünyada ünlü yapanlar. Bilindiği gibi Jáchymovsk toları, adını doların daha ünlü küçük kardeşine vermiştir. Çember kapandı ve zengin bir cevhere, yani bira damarına rastladığımızı anladık.


Bira fabrikası bölgedeki bira üretim geleneğini sürdürüyor. Hangi tarihi kaynaklardan yararlandınız?
Bira fabrikasının bulunduğu 500 yıllık bina, ünlü soylu aile Šlik tarafından yüzme havuzu olarak inşa edilmiş. Bu soylu bira üretim hakkının sahibi olduğundan, daha önce bu binada bira üretildiği varsayılabilir. Büyük çokuluslu bira üretim gruplarının, küçük bira fabrikalarını satın alıp kapatarak burada yok ettiği şeyi, bölgede yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Yani bölgesel bira üretimi. Yalnız değiliz; ürünleri en katı kalite standartlarına dayanabilen sayısız küçük bira fabrikası burada büyüyor.


Daha küçük bira fabrikalarından bahsediyorsunuz. Sizce bunların koşulları nelerdir? Müşteriler daha küçük üreticilerin biralarıyla ilgileniyor mu?
Küçük bira fabrikalarının koşulları çok zorlu ve özellikle büyük olanların rekabeti çok büyük. Ancak müşteriler giderek daha küçük bira fabrikalarından biralar arıyor ve dolayısıyla sergilerimiz de giderek daha fazla tercih ediliyor. (toplam bira üretiminin profesyonel tanımı, editörün notu) kurulduğu günden bu yana sürekli büyümektedir. Neyse ki küçük bira fabrikaları için, benim açımdan pazardaki büyük oyuncular, bira kavramı ve müşteriyle iş iletişimi açısından bazı küçük hatalar yapmaya başlıyor. Böylece sıradan ama dürüst Çek birasını bilenlere hayali bir altın tabakta bırakıyorlar (gülümsüyor).


Birayı bölgesel malzemelerle ve geleneksel tariflere göre hazırlıyorsunuz. Malzemelerin nereden geldiğini detaylandırabilir misiniz?
Tüm Çek tipi biraları yüzde 100 Çek hammaddelerinden üretiyoruz. Stanoviç barajından gelen yerel suyu kullanıyoruz. Polabian ovasının tahıl tarlalarında yetişen Žatec şerbetçiotu ve maltı dağlarımızdan görülebilir. Tabii yabancı bira çeşitlerimizde ithal şerbetçiotu ve maltları da kullanıyoruz. Onlar olmasaydı sözde paltolar olurdu (üstte fermente edilmiş biralar, editörün notu) iyi yemek pişirmediler.


Tarif üretici için anahtardır. Sizi özel kılan şeyin ne olduğunu detaylandırabilir misiniz?
Tarifler bizim orijinallerimizdir ve ayrıntılarını kendimiz yaratırız, ancak tariflerin temel kurallarına, Çek birasının yüzyıllardır nasıl demlendiğine uyuyorlar. Tüm bira tariflerinde olduğu gibi bizimkiler de kesinlikle gizlidir, devredilemez ve çeşitli kilitler ve sayısal kodlar altında sürekli olarak korunur.


Biranızın üretimini kısaca anlatabilir misiniz? Kaliteli bir ekip oluşturmak ne kadar zaman alıyor ve zor muydu?
Bira üretimini tüm süreci anlamak için kısa bir yazıyla anlatmak mümkün değil. Bira üreticisinin ilk malt tanesini öğüttüğü andan dolu şişeyi teslimat kamyonuna yüklediğimiz veya Špelun bira fabrikamızdaki müdavimlere teslim ettiğimiz ana kadar en az yedi hafta geçer. Tüm ekibin çok fazla becerisini, deneyimini ve kusursuz kusursuz çalışmasını gerektirir. Çalışma çok özel birçok aktiviteden oluşuyor. Bira fabrikamızın varlığı boyunca bizimle ilişkilendirilen mükemmel bira üreticilerine sahip olduğumuz için çok şanslı olduğumuzu söylemeliyim. Çalışma ekibi bile çoğunlukla Rudohor için normal bir çalışana göre biraz daha fazlasını feda etmeye hazır insanlardan oluşuyor. Bu bizi ileriye taşıyor. Elbette ekip oluşturmak uzak bir ihtimal.


Biracılık endüstrisindeki uzun yıllara dayanan deneyimimden, üçüncü on yıldır dikkatimi çeken önemli bir içgörüye sahibim. Kısa bir süredir, diyelim on yıldan az bir süredir bira dünyasında olan ve birayı, onu çevreleyen yasaları ve onunla ticaret yapmayı zaten anladığını düşünen herkes her zaman %100 yanılıyor. Yalnızca tevazu, zaman ve deneyim, kişiyi alanında başarılı olabilecek biri haline getirebilir.


Operasyon sırasında kesinlikle çok fazla stres ve macera yaşadınız. Başa çıkmak zorunda kaldığınız en kötü durum nedir?
Kimsenin birayı yönetmeliklere aykırı olmadan tam potansiyeliyle nasıl satacağını bilmediği covid döneminin sona erdiğinden %100 bahsederdim. Ancak bunu, en temel teknolojik birimlerin çalışmayı bıraktığı ve her bira fabrikasının ekonomik olarak hayatta kalabilmesi için gerekli olan yaz sezonunun ortasında birkaç haftalık üretim kesintisine katlanmak zorunda kaldığımız geçen yaz yaptığımız gibi başardık. .


Profesyonel yaşamınızın büyük bir kısmını bira endüstrisinde geçirdiniz. Bir tüketici olarak siz de birayı seviyor musunuz?
Meslek hayatımın büyük bir bölümünde, yani yirmi iki yıldır bira bana gerçekten eşlik etti. Düşündüğünüzde benim kendimi gerçekleştirme aracım, eğlencem ve tutkum. Ama aynı zamanda iyi şarabın tadını çıkarmayı da seviyorum.


Diğer küçük bira fabrikalarını da ziyaret edip tadına bakıyor musunuz? İçkiden keyif almayı mı başarıyorsunuz yoksa her şeyi profesyonelce mi değerlendiriyorsunuz?
Herhangi bir yere seyahat ederken her zaman yerel bir bira fabrikasını ararım ve neredeyse her zaman biranın tadına bakarım. Ne yazık ki çoğu zaman olduğu gibi profesyonel bakış açısından kaçınamıyorum. Aynı zamanda sertifikalı bir tadımcı olduğumdan, biranın kusurlarını veya tam tersine güçlü yanlarını tanımak neredeyse otomatik olarak gelir. Son zamanlarda küçük bira fabrikalarının biraları hakkında oldukça olumlu izlenimler edindiğimi söylemeliyim. Çok uluslu bira fabrikalarının içecekleri için bu durum daha azdır.


Gelecek planların neler? Rudohor birasını mağazalarda ve restoranlarda satışa sunmaya ve pazarda önemli bir oyuncu olmaya mı çalışıyorsunuz? Yoksa daha küçük üretime mi odaklanıyorsunuz?
Bira fabrikamızın vizyonu, özellikle baca çevresindeki tüketiciler arasında geniş bir popülerliğe ulaşmaktır. Markasını her meyhanede, her rafta bulabileceğiniz büyük bir dev olma gibi bir hırsımız yok. Teknolojimiz bile buna hazır değil. Hammadde süreçlerinde kaliteden hiçbir taviz vermeden ürettiği birinci sınıf birasıyla her zaman gurur duyabilecek, hiçbir durumda kar uğruna bir santim bile taviz vermeyecek küçük bir bölgesel bira fabrikası olarak kalacağımıza inanıyorum. uygunsuz maliyet tasarrufu. Bundan yola çıkarak raf satışlarının niceliksel kriterlerini karşılayan endüstriyel bira fabrikalarımız var. Biramızla belirli bir deha lokasyonu sunan yerlerde ve bira fabrikamızın yanı sıra bundan keyif aldığınız yerlerde karşılaştığınızda ve kendi kendinize butik biranın iyi ve dürüstçe demlendiğini söylediğinizde mutlu oluruz ve bunu yapmaktan mutluluk duyarız. ona geri dön.



Michal Sneberger


Yaş: 54 yıl

Şu anda Karlovy Vary'deki Velké Rybník'te yaşıyor

Hobiler: yürüyüş, kayak, doğa ve tabii ki bira


Bu odaklanmaya rağmen bira fabrikasını genişletmeyi veya çalışan sayısını artırmayı mı planlıyorsunuz?
Bira fabrikasının kuruluşundan bu yana üretimin sürekli büyümesi nedeniyle geleceğe yönelik planlar beklediğimiz gelişime göre uyarlanıyor. Bira fabrikamızın fermantasyon ve lager kapasitesinin sürekli genişlemesinden önce gelecek inşaat çalışmaları gibi ekibin de genişlemesi kesindir. Bira fabrikamızın büyüklüğünün bize izin vereceği maksimum sergimizin ortasında bir yerdeyiz. Bira fabrikasının büyüklüğü kabaca iki katına çıkacak.


Gezi kapsamında Rudohor'u ziyaret etmek mümkün mü?
Geçen yıl Špeluně adında yeni bir bira fabrikası restoranı açtık. Aynı zamanda bira fabrikasında ilgili gruplara yönelik düzenlediğimiz gezilerimizin mezunları için de doğal son varış noktasıdır. Şu ana kadar Mağaramızdaki gezi sonrasında bir veya daha fazla bira içmeyen kimse olmadı. (kahkahalar)