Kale kütüphanesi, II. Dünya Savaşı'nı öngören yasaklı bir bilim kurgu romanını sakladı

RumBar

Global Mod
Global Mod
Roman, Çekçe çevirisiyle 1936'da Prag Üzerindeki Bombalar: Sonraki Günlerin Romanı başlığıyla yayımlandı. İkinci Dünya Savaşı sırasında yasaklı edebiyatlar listesine alınan üçlemenin ilk bölümüdür.


Bu gerçek, mülk sahiplerinin Beneš kararnameleri uyarınca savaştan sonra bölgeyi terk etmek zorunda kaldıkları gerçeği ışığında ilginçtir.


“Son Bečov Dükü Heinrich Beaufort-Spontin'in oğullarının Alman uyrukları nedeniyle II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunda savaşmak zorunda kaldıklarını ve Heinrich'in de Sudeten Alman Partisi'nin aktif bir üyesi olduğunu biliyoruz. 1930'lar. Ancak bu keşif bize tarihin siyah beyaz olmadığını gösteriyor ve geçmişten gelen bu parçanın, son soylu sahiplerini biraz farklı bir açıdan tanımamıza olanak sağlamasından memnunuz.” dedi koleksiyonların yöneticisi Kateřina Nývltová. Devlet Kalesi ve Bečov Kalesi.


Kale muhafızı Tomáš Wizovský, “Bu, soylu ailelerde bile çok sayıda fikrin işe yaradığının kanıtıdır” diye ekledi.


Kapağın altında bir sürpriz vardı



Kitap, ev yapımı kapağıyla ilk bakışta koleksiyon yöneticisinin dikkatini çekti. “Alışılmadık görünümlü kapağına daha yakından bakmak için açtım ve arkasında ne olduğunu görür görmez ilgim daha da arttı. Bunlar iki karakterin çocuk çizimleriydi. İlk düşündüğüm şey Beaufort-Spontin ailesinin en genç üyelerine yakın olabilecek bir kitap olup olmadığıydı. Ancak bu fikir, ek toz ceketinin altında Prag'dan bir savaş zamanı sahnesinin yer aldığı gerçek kitap kapağıyla karşılaştığımda ortadan kayboldu.” Nývltová, bulgunun koşullarını anlattı.


Sydney Fowler Wright'ın kitabı Bečov kütüphanesinde La Guerre en 1938, Prélude á Prag başlığı altında Fransızca çevirisiyle bulunmaktadır ve içinde herhangi bir yayın tarihi belirtilmemiştir. Ancak deponun yöneticisi, kitabın ilk kez 1935 yılında Prag'da Prelude: Savaşın Hikayesi 1938 adıyla orijinal adıyla yayınlandığını öğrenmeyi başardı.


Bu bilim kurgu romanı bir üçlemenin ilk kısmıdır. Yazar, Adolf Hitler'in dünyayı fethetmek isteyen bir megaloman olduğu yönünde henüz yaygın olarak bilinmeyen bir gerçeğe dayanıyordu. Bu kitapta Sydney Fowler Wright, Hitler'in önce Almanya'yı yeniden silahlandırdığı, ardından Avrupa'yı Avusturya'nın işgalini kabul etmeye zorladığı ve son olarak Çekoslovakya'ya bir ültimatom verdiği bir durumu anlatıyor: ya Alman yönetimini kabul edin ya da teslimiyetle yüzleşin.


Yani kitapların yayınlanmasından sadece birkaç yıl sonra gerçeğe dönüşen ve insanlık tarihinin en büyük savaş çatışmasına yol açan bir hikaye. Kateřina Nývltová, “Böyle bir eserin Bečov'daki kütüphanede bulunmasına şaşırdım” diye ekledi. Aynı zamanda kütüphane koleksiyonu 17.000'den fazla kitap içermektedir ve çoğunlukla kataloglanmıştır.


Aynı zamanda kale ve şatonun kale muhafızı Tomáš Wizovský'ye göre kitap, soylu Beaufort-Spontin ailesinin üyelerinin fikir çeşitliliğinin tek kanıtı değil. “Marie Adhelheid Beuafort-Spontin'in Poběžovice'deki kaledeki soylu kadınla yazışmaları da ona tanıklık ediyor. Yahudiydi. Mektupta düşes, bu gerçeğin kendisini rahatsız etmediğine ve arkadaşlarını her zaman kendisinin seçeceğine dair güvence veriyor. Ancak kişisel mektubu ve onun çağrışımlarını henüz tam olarak araştırmadık.” Wizovsky, kale arşivindeki bir başka ilginç öğeyi anlattı.


Masanın hikayesi



İngiliz yazarın romanı ve düşesin yazışmaları Bečov ile İkinci Dünya Savaşı dönemi arasındaki tek bağlantı değil. Almanya'nın Çek topraklarını işgalinin 85. yıl dönümünü andığımız yılda, gezi turu kapsamında Eylül ayı sonuna kadar açık olan Bečov Kalesi'nde Masanın Hikayesi adlı bir sergi hazırlandı.


Yeni keşfedilen aksesuarlarla birlikte Hitler'in masası olarak adlandırılan tabloyu gösteriyor.


“Ancak bu anıtın Beaufort-Spontin ailesiyle hiçbir bağlantısı yok. Tesadüfen, masa, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden çok sonra, Ulusal Edebiyat Anıtı'ndan kalenin mobilyalarının arasına girmiştir” diye ekledi Wizovský kale muhafızı.