Daha verimli nasıl ders çalışılır ?

Sarp

New member
Daha Verimli Ders Çalışmanın Sırları: Bir Hikâye Üzerinden

Herkese merhaba! Bugün sizlerle bir hikâye paylaşmak istiyorum. Herkesin ders çalışırken zorlandığı, vakit bulamayan veya bir türlü odaklanamayan zamanları olmuştur. Belki bu yazıyı okurken, birçoğunuz kendinizi hikâyenin içinde bulacak, belki de bazı çözümler arayışına girip, burada anlatılanlardan fayda sağlayacaksınız. Başlayalım o zaman!

Ders Çalışma Dönemi: Başlangıçta Her Şey Zor

Zeynep ve Can, üniversiteye yeni başlamış iki yakın arkadaştı. Her ikisi de yeni çevre, yeni arkadaşlar, yeni bir hayat düzeniyle baş başa kalmıştı. Ama bir ortak sorunları vardı: ders çalışmanın o sıkıcı, zorlayıcı ve bazen bunaltıcı tarafı.

Zeynep, her zaman duygusal bir yaklaşım sergileyen, insanlar arasındaki bağları güçlü tutan, empatik bir kişiydi. Derse çalışırken, genellikle sıkılır, o kadar fazla şey düşünürdü ki, odaklanmak neredeyse imkânsız hale gelirdi. Ancak bir gün, ders çalışmaya karar verdi. Çalışma odasına geçti, bilgisayarını açtı, kitapları önüne koydu, ama bir türlü başlayamıyordu. "Hadi, başla Zeynep," diye kendi kendine mırıldandı, fakat gözleri pencereye takıldı. Dışarıdaki yağmur, düşündüğü her şeyi unutturuyordu. Kafasında yüzlerce düşünce vardı; "Acaba annem nasıl? Arkadaşlarım ne yapıyor? Bu sınavda ne kadar başarılı olacağım?" Sonunda, bir şeyleri değiştirmesi gerektiğini fark etti.

Can, Zeynep’in tam zıttıydı. O, bir sorunla karşılaştığında hemen çözüm arayan, stratejik bir yaklaşımı benimseyen ve her zaman daha verimli nasıl çalışabileceğine dair planlar yapan biriydi. Zeynep'in aksine, Can'ı ders çalışırken görmek neredeyse hiç mümkün değildi. O, her gün belirli bir saat diliminde, belirli bir yöntemi uygulayarak ders çalışmayı alışkanlık haline getirmişti. "Ders çalışma bir disiplin işidir," derdi, "ve başarı planlı bir şekilde gelir."

Farklı Yaklaşımlar, Farklı Sonuçlar

Bir gün Zeynep ve Can, kütüphanede buluştular. Zeynep hâlâ ders çalışmaya başlamamıştı ve Can, gözlemlerinden sonra ona bir öneride bulunmaya karar verdi.

"Zeynep, neden bir plan yapmıyorsun? Hedefler belirleyip, onları küçük parçalara bölersen, çok daha rahat odaklanabilirsin. Herhangi bir şeyin sorumluluğunu almak yerine, adım adım ilerlersen hem zihnini daha net tutarsın hem de motivasyonunu kaybetmezsin."

Zeynep, ilk başta bu öneriye sıcak bakmamıştı. Can’ın yaklaşımı onun için biraz fazla katı ve mekanikti. Ama sonra düşündü, belki de bazı şeyler onun istediği gibi gitmiyordu çünkü yanlış yöntemler deniyordu. Can’ın yaklaşımını denemeye karar verdi.

Ertesi gün, Zeynep, sabah uyandığında masasına oturdu. Önce Can’ın önerisini uygulamaya karar verdi:

1. Bugün ne kadar ders çalışacağımı belirledim.

2. Her dersin belirli bir kısmına odaklandım.

3. Her 25 dakikada bir 5 dakikalık ara verdim.

Yavaş Yavaş Başarıya Giden Yol

Zeynep, ders çalışırken başta zorlanmıştı ama bir süre sonra her şeyin bir düzene oturduğunu fark etti. Artık odaklanamamak, kaybolan motivasyonlar gibi sorunlarla karşılaşmıyordu. Kendine koyduğu küçük hedefleri birer birer gerçekleştirdikçe, hem rahatlıyor hem de daha verimli olduğunu hissediyordu.

Can, Zeynep'in bu değişimi fark ettiğinde oldukça şaşırmıştı. Ama onun için önemli olan sonuçtu. Zeynep, Can’ın çözüm odaklı yaklaşımını almış ve bunu duygusal zekâsıyla birleştirerek kendi tarzını bulmuştu.

"Biliyorsun," dedi Zeynep, "Senin sistemine sadık kalmak zor olsa da, sonunda işe yaradığını fark ettim. Plan yapmak gerçekten önemliymiş. Ama, başarmak için duygusal olarak da doğru motivasyonu bulmak lazım. Belki de bir şeyleri bitirmeden önce biraz kendi içimde rahatlamalıyım."

Hikâyenin Sonu: Hepimiz Farklıyız

Zeynep ve Can, bu deneyimle şunu öğrendiler: Herkesin ders çalışma tarzı farklıdır. Bazı insanlar, çözüm odaklı, stratejik bir yaklaşımı tercih ederken, diğerleri duygusal olarak daha güçlü bir bağ kurarak derse odaklanır. Önemli olan, kendi tarzını bulmak ve bu tarzı kişiselleştirmektir.

Hikâyenin sonunda, Zeynep ders çalışırken bir sistem oluşturmuş, Can ise Zeynep’in duygusal yaklaşımını kabul etmişti. Birlikte her gün ders çalışmak için daha verimli yollar bulmuşlardı. Başarı, sadece doğru strateji değil, aynı zamanda kişinin içsel dünyasına saygı göstererek yapılır.

Sizde de farklı çalışma tarzlarıyla başarıya ulaşabileceğiniz yollar bulunabilir. Peki, sizin ders çalışma stratejiniz nedir? Hangi yöntemler sizin için daha verimli? Yorumlarda buluşalım, deneyimlerinizi paylaşın, belki birbirimizden öğreniriz!