Sadece kask ile yokuşta çıkılacağı sigorta şirketlerinden açıkça anlaşılıyor. Ve kurtarıcılar bunu yalnızca doğruluyor

RumBar

Global Mod
Global Mod
Bacağından, göğsünden ve başından yaralandı. Neyse ki kaskı onu daha ciddi bir yaralanmadan korudu. Ore Mountain Dağ Servisi başkanı Miroslav Račko, “Kaskın çatlaması kafadan daha iyidir” diye vurguladı.


Uzmanlar, pek çok ailenin dağlarda geçireceği bahar tatili öncesi bu talebin arttığını vurguluyor. “Kask olmadan bisiklete binmek hayatınızla kumar oynamaktır. Özellikle sert teknik karda” diye belirtti Miroslav Račko. Neyse ki kullanımı yıllar geçtikçe standart hale geldi.


“Bugün zaten kasksız minimum sayıda çocuk görüyoruz, bu güvenlik özelliği çoğu yetişkin tarafından da kullanılıyor. İstisnalar olmasına rağmen” dedi Ore Dağları kurtarma ekiplerinin şefi. Ona göre istisnalar çoğunlukla yaşlı insanlardır. “Kask takmaya alışkın değillerdi. Her şeyi bir çırpıda halledebilecekleri gerçeğiyle yaşıyorlar” diye ekledi.


Kiralama şirketleri yardımcı olmaktan mutluluk duyar



Çek Cumhuriyeti'nde güvenlik özelliklerinin kullanılması kanunen zorunlu değildir ancak en azından şiddetle tavsiye edilmektedir. Dağ kurtarıcılarının inatçı düşmanları bunları giymeye zorlamak için hiçbir yasal gücü yoktur.


Miroslav Račko, “Ancak tavsiyelere uymamak için hiçbir neden yok” diye vurguladı. Kask takmanın güvenlik avantajlarının yanı sıra başka bir olumlu etkisi daha vardır. Soğuk havalarda başın termal konforunu sağlar. Ve eğer biri dağlara giderken ekipman toplarken kaskını unutursa, kayak merkezlerinde kiralık dükkanlar var.


İçlerinde sadece kafa korumasını değil, aynı zamanda örneğin “birkaç kron karşılığında” bir omurga koruyucusunu da ödünç almak mümkündür. Klínovec'te her ikisi de 340 kron karşılığında iki günlük konaklama için mevcuttur. Yurt dışına kayak yapmaya gidenlerin durumu ise daha karmaşık. Gerekirse kiralama şirketleri de vardır.


Sigortaya dikkat edin



Yalnızca sigorta, kayakçılara pistlerde meydana gelebilecek olası bir yaralanmanın mali açıdan zarar vermeyeceğine dair mutlak güvence sağlar. ČSOB Pojišťovna ürün müdürü Ivana Nekvindová, “Yurtdışındaki kliniklerin çoğunluğunun özel olduğunun farkına varmak gerekiyor ve bu nedenle iyi seyahat sigortasına dikkat etmek gerekiyor” dedi.


Bu sigorta tüm tedaviyi, ulaşımı, ek ödemeleri veya ülkesine geri gönderilmeyi kapsar. “Sorumluluk sigortası da turistleri pistte başka bir kayakçıya çarpmaları durumunda koruyacak gerekli bir parametredir. Bu zaten İtalya'da zorunlu” dedi. Aynı zamanda acil durumlarda yardımın fiyatları da yüksektir.


Örneğin helikopterle hava taşımacılığı üç ila on bin avroya mal olacak. İster özel ister devlet hastanesinde yatış maliyeti 5 ile 15 bin euro arasında değişiyor. Örneğin kırık bir kol veya bacağın akut tedavisi, bir kayakçının cüzdanını 500 ila 1000 Euro arası hafifletecektir.


Yurtdışında bakım fiyatları, ülkeye ve tıbbi tesisin türüne bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. “Son yıllarda ortalama sigorta tazminatı miktarı önemli ölçüde arttı. Bu hem enflasyonun hem de artan maliyetlerin bir sonucudur. En önemli değişimi feribotlarda gözlemliyoruz” diye ekledi Nekvindová.