Maria Loreto bölgesine giden haç yolunun bir kısmı restorasyonu bekliyor, ancak ucuz olmayacak

RumBar

Global Mod
Global Mod
“Haç Yolunun tamamının orijinal haliyle restore edilemeyeceği açıktır. Bazı duraklar Jesenice barajı seviyesinin altında kalan yerlerdeydi. Yolun diğer kısımları özel arazilerden geçiyor ve manzaranın doğası da değişiyor. Kısmen başka bir rota seçmek zorunda kalıyoruz. Vakfın yönetim kurulu başkanı Michal Pospíšil, “Maria Loreto hac bölgesinde başlangıç noktası ve bitiş noktası olan bir tur oluşturmak en uygunu gibi görünüyor” dedi.


Restorasyonun maliyeti yüksek olacak



Ona göre yenilenen rota, insanları yürümeye çekmeli ve orijinal Haç Durakları gibi onu takip edenlere manevi bir boyut sunmalıdır. Bu nedenle vakıf, işbirliği talebiyle Cheba Roma Katolik cemaatine başvurdu. “Birlikte bireysel duraklar oluşturmak istiyoruz. Bence artık kullanılmayan şapellerin her durumda orijinal hallerine döndürülmesine gerek yok, hatta bazen bu mümkün bile olmuyor.” diye belirtti Pospíšil.


Belki Allah'ın azabı ve benzeri küçük kutsal nesneler şeklinde bir hatırlatmanın yeterli olacağına dikkat çekti. Zaten restorasyonun maliyeti de yüksek olacak. On yıl önce oluşturulan orijinal çalışma, maliyetin yaklaşık 40 milyon kron olduğunu tahmin ediyordu. Ancak şimdi çok daha fazla olacak. Michal Pospíšil, restorasyon projesi için hem ulusal hem de yabancı kaynaklardan sübvansiyon almanın mümkün olacağına inanıyor.


Yolculuğun yirmi dokuz durağı vardı



“Yeniden diriltilmesi için çabaladığımız Haç Durakları'nın tarihi 17. yüzyıla kadar uzanıyor. Ayrıca çok sayıda durağı bulunmaktadır. Başlangıçta yirmi dokuz kişi vardı. Benzer şekilde kapsamlı bir Haç İstasyonları yalnızca Çek Cumhuriyeti'nde Güney Bohemya'daki Římov'da bulunabilir” dedi Pospíšil. Onarılan yol bölgedeki önemli kilise anıtlarından biri olabilir. “Komşu Waldsassen'de benzersiz bir tespih rotası var. Bazilikadan Kappl hac bölgesine kadar uzanıyor” diye ekledi.


Staré Hrozňatov'daki barok Haç Yolu, İsa Mesih'in acılarının bir hatırlatıcısı olarak Hrozňatov Loreto'nun inşasıyla aynı zamanda büyüdü. 1664-1689 yılları arasında köyün çevresindeki engebeli arazide yirmi üç binada toplam yirmi dokuz durak inşa edildi. Haç Yolu, Podhrad'daki Loučeni şapelinde başladı, hacıları Kozly'ye, ardından Olivová hora adı verilen ormandan geçerek göletin çevresinden Mohelenské potok'a götürdü.


Bir kullanıcı kısmi restorasyona yardımcı oldu



Son Akşam Yemeği'nin merkezi şapelinden geçerek, eski sınır muhafız birliğinin arkasında bulunan Pilatus'un altı duraklı evine kadar devam etti. Oradan hacılar köye gittiler, Kudüs kapısının altından Loreto tepesine, St. Haçlar ve yakınlardaki son durak olan Kutsal Kabir. 20. yüzyılın başlarında güzergah üzerindeki şapellerde hâlâ 127 adet ahşap heykel bulunuyordu, bu sayının çok küçük bir kısmı müze deposunda korundu.


Kutsal Kabir'de, bugün bir meditasyon bahçesinin bulunduğu Loreta yakınlarındaki eski mezarlığın yerinde görülebilen bir dizi taş heykel vardı. 1945'ten ve Almanların sınır dışı edilmesinden sonra, Haç İstasyonlarının bulunduğu Loreto tapınağının varlığı sona erdi. Hrozňatov'da doğan Waldsassen'li patron Anton Hart'ın desteği sayesinde Loreto, 1989'dan sonra haç yolunun bir kısmını restore etmeyi başardı. Şimdi çalışmaların devam etmesi gerekiyor.