Kömür madenciliğinin rönesansında eski -Yeni Şefi Sokolovská Uhelná Jiří Pöpperl inanmıyor

RumBar

Global Mod
Global Mod
Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden, şirketin ekonomik açıdan ekonomik olduğu bir zamanda ayrıldı. 2024'ün başında temsilcileri geçen yıl ekonomik olarak “Black Zero” da olacağını varsaymasına rağmen, son tasarının farklı bir şekilde ortaya çıktığı ortaya çıktı. Eski Yönetim Kurulu Başkanı, Sokolov madencilerinin milyar kayıp bildirdiği bir durumda geri döndü.

Şirket sizi geri dönmeye çağırdığında çok tereddüt ettiniz mi?
Kesinlikle. Bir yandan, toplumun kaderi benim için kayıtsız değildi, çünkü Sokolov ve selefleri okuldan 44 yıl çalıştım. Tabii ki, durumu izledim, yaz aylarında yönetim kurulunda personel değişiklikleri olduğunu, yönetim kurulunun diğer ayrılışlarının ve yönetim kurulu başkanının ilan edildiğini biliyordum.

Öte yandan, dönüşümün mantıklı olup olmadığını düşünüyordum. Yönetim Kurulu'nun yeterliliklerinin vaat edilen değiştirilmesi ve saygıları ve bu organdaki Denetim Kurulu Başkanı'nın açıklanan sonu göz önüne alındığında, zaman sınırlı geri dönüşü kabul ettim ve devletin toplumdaki stabilize edilmesini kabul ettim.

Ne kadar sınırlı zaman?
Bir yıl boyunca.

Geçen yıl şirketin ekonomik sonucu yönetimdeki güçlü değişikliklerin ana nedeni değil miydi?
Olumsuz ekonomik sonuç, belirleyici bir sayı değildir. Daha da önemlisi, şirket nakit akışında duruyor. Madencilik zayıflaması nedeniyle, bazı projeleri gerçekleştirmemek için, ekonomik sonuç üzerinde doğrudan etkisi olan muhasebe operasyonları yaratılmaktadır. Alfa ve Omega sadece nakit akışıdır. Ancak bu bakımdan bile, durum 2024 için iyi değildi.

Yani kaybın kendisi bir anlatım numarası değildir. 2019 yılında, Vřesová'daki basınç gaz gaz tesisinin sonunu hazırlarken, durum da önemli ölçüde görünüyordu, ayrıca önemli bir kayıp gösterdik. Şimdi durum daha kötü çünkü elektrik ve kömür madenciliği üretimi alışık olduğumuz gibi yeterli kaynak üretmiyor. Zor ekonomi önde duran en önemli sorundur.

Seni çok ağır bir kafa yapıyor mu?
Evet. Ancak bu, Avrupa'da politika tarafından verilen bir şeydir. Kömürün rönesansı gerçekleşmiyor gibi görünüyor. Rulman standart bir şekilde dokunulursa, zayıflamanın nasıl devam edeceğini tam olarak bilirdik. Ama şimdi öngörülemez.

Madencilikle sonuçlanacağınız görüşünü duydum çünkü benim için hiçbir şey yok.
Kesinlikle doğru değil. Madenciliği bastırdığımız Lom Jiří, son sınırdan, batıdan Svatava'ya kadar uzaktır. Yaklaşık 30 milyon ton kömür malzemesi var. Kömür malzemeleri de yaklaşık 58 milyon Poříčí Ak Nový eyaletinin doğusunda. Madencilik 2030'dan sonra rahat bir şekilde devam edebilir.

Kömür elektrik üretimi ödendiği sürece çıkarılacaktır. Ancak hiçbir enerji santrali gönüllü olarak omuzlarında. Kârsız hale gelen madencilik veya kömür talebi de şiddetle azalır.

Madencinin azaltılmasıyla bağlantılı olarak, başka bir işten çıkarma dalgasıyla karşı karşıyasınız. Kişisel bakış açınızdan, yanında çalıştığınız birine onlarca yıldır çalıştığınız birine vermek ne kadar zor?
Tabii ki zor. Bazen piyasada bulmak zor bir meslektir. Örneğin, bakım insanların bir şansı vardır. Ama daha büyük sürücü? Her ne kadar yeniden eğitilebilse de, bir daha asla onun için yürekten bir şey olmayacak. Madencilikten insanlara, tercihen Suas Grubu içinde, tercihen sunuyoruz. O zaman onu kullanmak bireysel olarak değerlendirilir.

Bununla birlikte, personel sorularına ek olarak, saf teknik sorunları da çözersiniz. Örneğin, kapatıldıktan sonra ekskavatörler ne olacak.
İyi soru. Peki ya onlar? Yıllar önce, eski GDR'den meslektaşlar. Tabii ki, varyant daha fazla. Ekskavatörleri madencilik hatırlatıcısı olarak koruyabiliriz. Ama bu konuda biraz şüpheliyim. Gölün dibinde, bir makine dalgıçlar için kalabilir. Tabii ki, her şeyin tuzakları var. Makine dışarıda kaldığında, bakır ve demirle doludur, bu yüzden ne kadar süreceği sorusu. Bazıları, makine bir potansiyel olarak serbestçe erişilebilir olduğunda güvenliği sağlamalıdır. Ve suda? Nasıl oraya ve ne kadar ekolojik olurdu? Ancak bu tür olasılıkları reddetmiyoruz.

Ancak başka birinin makineleri istediği ve kullanması ideal olurdu. Ancak Avrupa'da olmazdı, bu yüzden hareketli birimler zahmetli ve maliyetli olurdu. Ama imkansız değil. Ve elbette bir teknoloji hurdaya da var.

Son yıllarda, Sokolovská Uhelná ile bağlantılı olarak yenilenebilir enerji kaynakları hakkında çok fazla konuşma yapıldı. Güneş veya rüzgar enerjisi planları için cesur planlar hala mı ödüyor?
Hala geçerli. Yenilenebilir kaynaklar alanı bölgede çok gelişmedi. Öte yandan, benzer projelerin inşası için madencilikten etkilenen çok sayıda arazi vardır. Kendimizin üzerine küçük bir fotovoltaik enerji santrali inşa ettik, iki tane daha yatırım yapmayı planlıyoruz. Diğer yatırımcılara başka yerler sunuyoruz. Yeni eyerde şirket pre.

Ayrıca rüzgar enerjisi santrallerini de değerlendirdik. Bununla birlikte, onların durumunda, insanları algılamayacakları ve ekonomik anlam ifade etmeyecekleri yerleri seçmek gerekir. Direklerin manzarayı not ettiği açıktır, ancak ekolojik bir elektrik kaynağıdır. Kömür yoksa, nasıl farklı üretilir?

Çekirdek ne olacak?
Küçük bir nükleer reaktörün yapımının uygunluğunu değerlendirmek için iki alan tasarladık. Vřesová daha uygun olduğunu kanıtladı. Phoenix ve bir sonraki programlardan Amerikan tarafından bir çalışma bekliyorduk. Ancak Trump'ın yönetiminin ortaya çıkmasıyla birlikte, tüm bu faaliyetler askıya alındı. Durumun nasıl geliştiğini göreceğiz.

Operasyonu için kullanılabilecek altyapı inşa etmemiz, nükleer santral hakkında düşüncelere yol açıyor. Bu nedenle Heather ve Tisová'yı tasarladık. Ancak, bölgenin tektoniği, toprak altı ve diğer birçok yönü gibi bir dizi teknik faktör vardır. Bu programları değerlendirmek istedik. Şahsen, projenin ekonomisinin belirleyici olacağını ve orada şüpheliyim.

Kömür olmadan Sokolovská kömürünü hayal edebiliyor musunuz?
Mecburum. Her şey gidiyor. Ve en azından orijinal alanların kullanılabilirliğini getirecek ve madencilikten sonra elektrik ve ısı mevcudiyetinin sağlanmasına yardımcı olacak bu tür projeler üzerinde çalışmaya çalışıyoruz. Örneğin, bu yıl Heather'daki komplekste inşa edilecek olan piroliz lastik işleme ekipmanına veya oradaki elektrikli kazanın kurulumuna atıfta bulunuyorum.