Egerland ve Cheb mutfağının unutulan tarifleri Lipná'da yeniden canlandırılıyor

RumBar

Global Mod
Global Mod
“Tarifleri dikkatle okudum ve Cheb mutfağının oldukça basit olduğunu söyleyebilirim. Yemekler çoğunlukla patatesten oluşuyor, çorbalar var, bal çok kullanılıyor. Şu anda bile birçok tarif uygulanabilir, ancak hepsi gurmelerin damak tadına hitap etmeyecektir. Örneğin marul çorbası bir kaplıcada şifalı bir yemek olarak servis ediliyordu. Ondřej Kurák, biraz oynamanız, yemeklere ince ayar yapmaya çalışmanız gerekiyor” diyor. Bahar sezonu için örneğin Cheb'in Lebkuchendocken'ini hazırladı.


Kesildikten sonra pişirilen tatlı bir hamur işidir. Tanınmış salyangozlara benzer. “Hamur neredeyse tüm orijinal Cheb tarifleri gibi basit. Yumurta içermiyor, sade demekten çekinmem. Ancak bunun tersi tereyağı, rendelenmiş zencefilli kurabiye, fındık ve şekerden oluşan dolgudur. Tarifi bal şurubundan yapılan bir sosla ince ayar yaptım. Geçmişte Chebsko balı meşhurdu, insanlar bunun için çok uzaklardan gelirdi” dedi şef.


Hammaddeler ağırlıklı olarak bölgeden geliyor



Üstüne salyangozun üzerine de krem şanti ve krema sürülür ve yine her şey bal ile tatlandırılır. Lebkuchendocken'in yanı sıra eski Cheb mutfağından esinlenerek başka spesiyaliteler de hazırlayan şef, “Bunun Cheb Mazanc veya Paskalya Yidash'a iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum” dedi. Örneğin ayranlı patates kreması veya pastırmada ıspanaklı ve patatesli fırında pişirilmiş tavşan budu.


Ayrıca biberiyeli kuzu budu veya fırında yumurtalı bezelye ezmesini de deneyebilirsiniz. “Mutfağımız ağırlıklı olarak Çek klasiklerine odaklanıyor, insanlara yerel malzemelerle hazırlanan, bazıları eski Cheb'in tarihi tariflerinden ilham alan yemekler sunuyoruz. Bu bölge için geleneksel olan yemekler hazırladığımız için kendi yetiştirdiğimiz veya çevredeki çiftlikler ve yetiştiriciler tarafından bize sağlanan malzemelerden maksimum düzeyde yararlanmaya çalışıyoruz” diye vurguladı Kurák.


Herkes çoğu zaman her şeyi yapar



Geleneksel Cheb yemeklerini insanlara her tanıttığında bunların ne olduğunu, neden sunduğunu, tabaklarındaki yemeğin hikayesini anlattığını belirtti. Ondřej Kurák, “Bu konsepte uymak için ailemizle birlikte bir tarla satın aldık ve Kořeny adında bir çiftlik kurduk” dedi. Cheb bölgesinin geleneksel kırsal tarzına odaklanan restoran bu nedenle özellikle sebze ve meyveler konusunda büyük ölçüde kendi kendine yetiyor.


Kuráklar mevsiminde sıradan mahsullerin yanı sıra bölgede bulunmayan mahsulleri de yetiştiriyor. Örneğin Çin lahanası, pazı, frenk maydanozu, rengarenk domates çeşitleri, çeşitli patates ve balkabağı çeşitleri. Ondřej'in tüm ailesi şirkette çalışıyor. Anne Pavlína sette çalışıyor, baba Ondrej bakım ve teknolojiden sorumlu, kız kardeş Pavlína çiftlikle ilgileniyor ve eşi Šárka pazarlamayla ilgileniyor. Ondřej Kurák gülümsüyor: “Genellikle herkesin tam olarak ihtiyaç duyulan şeyi yaptığı oluyor.”


Plan bir mağaza sahibi olmak



Bunun nedeni sadece mutfağı değil, servis sırasında yemeğin sunumuna özel bir yaklaşımdır. Egerland tarifine göre geleneksel Lipno çörekleri de meşhurdur. Geçen yıl ilk kez çiftlikte düzenlenen balkabağı festivali için de insanlar Lipná'ya gitti. “Beş ton farklı kabak hasadı yaptık. Bahçeyi doldurduğumuzda ise balkabağı festivali yapmayı düşündük. O dönemde tüm bölgeden bin beş yüz kişi çiftlikte toplanmıştı” diye anımsıyor Šárka Kuráková.


Na Grunt çiftliği, geleneksel ve daha az bilinen yemeklerin yanı sıra insanların evlerine götürebilecekleri spesiyaliteler de sunuyor. Örneğin çörekler, ezmeler, börekler veya reçeller. Çiftlikten gelen ürünlere halk arasında büyük ilgi olduğu için Kurák ailesi, ev ürünleri yelpazesini daha da genişleterek küçük bir dükkan da açmayı planlıyor.