Başarılı mikro bitki çiftliği çocuklara daha fazla vitamin ve enerji verme çabasından doğdu

RumBar

Global Mod
Global Mod
Microgreen KV'nin bezelye filizleri de Karlovy Vary Bölgesi Bölgesel Gıda Yarışmasında aday gösterilen dokuz ürün arasında yer aldı. “Kovid sırasında doğum iznindeydim ve Tik-Tok'a göz atarken kocam ve ben mikro bitkiler ve bunların sağlık yararları hakkındaki videolarla ilgilenmeye başladık. Onları yetiştirmeyi deneyebileceğim ve çocuklarımıza daha fazla vitamin ve enerji verebileceğim aklıma geldi” diye hatırladı çiftliğin kurucusu.


Mikro otlar, ilk yapraklarına ulaştıklarında toplanıp yenen genç sebze bitkileridir. “Yüksek konsantrasyonda besin maddeleri, vitaminler ve antioksidanlar var. Ekimden altı ila yirmi bir gün sonra tüketilirler. Şu anda mikro yeşillikler gastronomi dünyasında büyük bir hit. İlgilenenler internette bunları kullanarak çok sayıda lezzetli tarif bulabilirler” diye onayladı Novak.


İş fikri yavaş yavaş eğlenceden doğdu. “Bölgede buna benzer bir çiftlik yoktu. Bilgi topladım, kendimi yetiştirdim ve 2021 yılında kendi işimi kurdum. Başlangıç yatırımının o kadar büyük olmaması hoşuma gitti. En önemli şey kaliteli tohum tedarikçisi bulmaktı” diye ekledi sahibi.


Self-servis stantlar da hazırlıyor



Şu anda Microgreen KV çiftliğinde bezelye, rezene, hardal, brokoli, ayçiçeği, turp, roka veya kişniş yetiştiriliyor. Kurucu ayrıca çeşitli restoranların şefleriyle de temasa geçti. “Çoğu mikro bitkilerin yiyecekleri tatlandırmak için harika olduğunu biliyordu. Yavaş yavaş bitkileri benden almaya başladılar. Bazen şefler bana menüde hangi otları istediklerini bile gösterdiler. Yavaş yavaş halk da ilgilenmeye başladı” diye belirtti Novak. “İnsanlar benimle web sitesi ve sosyal ağlar aracılığıyla iletişime geçiyor ve şifalı otları ve fideleri kendileri sipariş ediyorlar. Onlara kaliteli fidelerin nasıl seçileceği konusunda sık sık tavsiyelerde bulunuyorum. Ayrıca teslimat hizmetimiz de var” diye ekledi.


Herkesin evinde yüksek kaliteli mikro otlar yetiştirebileceğini ifade eden Ona göre, “Bezelye veya turp gibi temel olanlar elbette. Bazılarının zaten daha sıkı prosedürlere ihtiyacı var ve yetiştiricinin daha fazla bilgiye ihtiyacı var. Fidelerin kalitesi konusunda kendinizi yönlendirmeniz özellikle önemlidir”, diye tavsiyede bulundu sahibi.


Self-servis stantlar aracılığıyla mikro otların satışını genişletmeyi planlıyor. “Aynı zamanda Karlovy Vary bölgesinde mikro bitkiler konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu nedenle okullardan sonra tartışmalar hazırlıyoruz. Bilgi, öğrencileri doğaya ve çevreye ilgi duymaya motive edebilir. Ayrıca deneyimlerime göre çocuklar, anne-babalarıyla birlikte yetiştirdikleri bir şeyle yemeklerini bitirdiklerinde mutlu oluyorlar” diye düşünüyor çiftliğin kurucusu.


Çiftliğe başladığına pişman değil. “İşimi seviyorum ve gelişmeye devam etmek istiyorum. Bölgesel yemek yarışmasındaki başarıdan da memnuniyet duyuyorum. Ayrıca kafamda başka fikirler de var; örneğin sağlıklı buğdaydan taze meyve suyu yapmak.” diye tamamladı Olga Novak.