2013 Land Row: Hc, Noida Yetkililerine Karşı Hükümet Soruşturması Emri Verdi | Noda haberleri

RumBar

Global Mod
Global Mod


NOIDA: Allahabad yüksek mahkemesi, eyalet hükümetine, 2013 yılında Wazidpur’daki bir köylüden herhangi bir tazminat ödemeden 4.680 metrekare alan satın aldığı iddia edilen Noida makamının o zamanki yetkililerini soruşturma emri verdi.
Sınai Kalkınma Dairesi’ne ayrıca, – varsa – yasa dışı eylem nedeniyle Kurumun uğradığı mali zararı yetkililerden tazmin etmesi talimatı verildi. Mahkeme, İdareden davacıya 5 lakh Rs ödemesini istedi. yasal masraflar.
13 Ocak tarihli kararında SK, Otoriteye iki seçenek sundu: ya 2013 tarihli Arazi Edinimi, Rehabilitasyon ve Yeniden Yerleşim Yasasında Adil Tazminat ve Şeffaflık Hakkı uyarınca davacıya üç aylık bir süre içinde tazminat ödeyin ya da araziyi satın alın doğrudan mevcut piyasa fiyatından.
“Ayrıca, adaletin yararına, Noida makamının hatalı yetkililerinin veya mülkün yetkisinde bulunan devletin karıştığını araştırmak için eyalet hükümeti, yani Sekreter, Sınai Kalkınma Bakanlığı tarafından bir soruşturma başlatılmasının uygun olduğunu düşünüyoruz. dilekçe sahibinin ülkesi 2013 yılında zorla kaçırılmıştır. Yargıçlar Sunita Agarwal ve Ajit Singh, söz konusu soruşturmadan ilgili zamanda davaların başında bulunan Noida yetkililerinin sorumlu olacağını söyledi.
Hükümet soruşturmayı tamamlamalı ve 4 ay içinde bir rapor sunmalıdır.
Dilekçe sahibi Shagun Bansal, 2017’den beri Allahabad Yüksek Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme nezdindeki davalarla mücadele ediyor. Bansal, ilk dilekçesinde, SK’ye, İdarenin arazisini satın almadan veya satın almadan kendisine el koyduğunu söylemişti. Otoriteden “tecavüzü” araziden kaldırması veya yakınlarda alternatif bir arsa tahsis etmesi için bir emir istedi.
Mart 2018’de SK, Otoriteden konuyu tazminat miktarlarını belirlemek üzere kurulmuş bir hükümet komisyonuna havale etmesini istedi. Ayrıca Kuruma, Bansal’a 5 crore tutarındaki ara tazminatı 1 ay içinde ve varsa kalan tutarı önümüzdeki iki ay içinde ödemesi talimatını verdi.
Kurum daha sonra Yargıtay’a özel izin talebinde bulunmuştur. Yüksek mahkeme, ara tazminat miktarını 2 crore Rs olarak revize etti.
Ancak Bansal’ın tazminat talebi, davacının adı vergi kayıtlarında yer almadığı için reddedildi.
Bu sefer küçümseyen bir taleple SC’ye tekrar başvurdu. Mahkeme bir celp yayınladı ve ardından bölge yargıcı, toplam tazminatı belirlemek için bir komisyon kurulmasını emretti.
Şubat 2021’de komisyon metrekare başına 5.060 Rs ücrete karar verdi. Bansal, komisyonun kararına itiraz etti ve arazisinin artık kentsel alana dönüştürüldüğünü ve tazminat miktarının artması gerektiğini savunarak 2022’de yeniden SK’ye taşındı.
Yetkili, metrekare başına 5.060 Rs oranında 2.36 Rs tazminat tutarının Bansal’a 2 crore ödendiğini söyledi.
Bansal’ın avukatı, geçen yıl Otoritenin yaklaşık 300 crore Rs ödemesi emredildiğinde Reddy Veerana lehine geçen bir SC kararına atıfta bulundu. Ancak HK şunları kaydetti: “…Noida’nın, söz konusu köyün veya komşu köyün diğer kiracılarına izin veya herhangi bir anlaşma kapsamında ödenen tazminatla aynı oranda tazminat ödeyeceğini iddia etmesine izin verilemez.”