1968 işgali Cheb’de Špalíček yakınlarında benzersiz bir fotoğraf sergisiyle anılıyor

RumBar

Global Mod
Global Mod
“Onları Facebook’ta buldum. Çoğunlukla yazar Milan Daněk’tir. Ama başka resimler de keşfetmeyi başardım. Libor Dušek’in Facebook sayfasında çok ilginç bir gönderi var. Maalesef yazarı bilinmiyor.” Alice Vaculová, büyütülmüş dönem fotoğraflarının mandallara iliştirildiği bir çizgiyi gösteriyor.


Yazar ayrıca sosyal ağlarda da bulduğu görsel materyali insanlardan gelen öneri ve tepkilerle zenginleştirdi.


Fotoğraflar ve dönem posterleri



“Bunlar çoğunlukla fotoğrafların altında yaşadıklarını anlatan görgü tanıklarıydı. Gönderilerin orijinal olduğunu doğrulamaya çalıştım ve çoğunlukla başardım. Cheb’li Ladislav Hrubý’nın fotoğrafların altına bıraktığı cümle çok hoşuma gitti: ‘Rusya’ya karşı Ukrayna’yı desteklemek neden gerekli? Çünkü Rusya, SSCB’nin politikasını 1968’den beri sürdürüyor.’ Buna tüm kalbimle katılıyorum” diyor serginin yazarı Vaculová.


Fotoğraflarda taşlı arabalar, sokaklarda askeri teçhizat, işgalcileri yumruklarıyla tehdit eden insanlar ve o dönemde sokaklarda ve mağaza vitrinlerinde asılı posterler görülüyor.


Öğleden sonra, Çekoslovakya’nın işgalinden bu yana 55. yıl anma töreniyle ilgili olarak Špalíček yakınlarında tanıklarla bir toplantı yapıldı.


Serginin süresi sınırsızdır



“Başlangıçta sergiyi salı sabahı kaldırmak istedim ama pazartesi günü meydana gelemeyenlerin de görmek isteyeceğini düşündüğüm için fotoğrafları bir süre daha askıda bırakacağım. Ne kadardır? Burada kalıp kalmayacağına bağlı. Fotoğraflar iyi durumdaysa, muhtemelen bir sorun olmayacaktır. Her sabah sergiyi kontrol edeceğim ve göreceğiz,” diye belirtti Vaculová.


Sergi kapandıktan sonra bile insanların fotoğrafları görme imkanına sahip olacağını sözlerine ekledi. “Ya bunları sosyal ağlarda bulacaklar ya da onları Špalíček’teki Toplum Eğitimi Derneği’nin ofisinde görmek mümkün olacak. Bu muhtemelen özellikle erken doğmuş ve internette sorun yaşayanlar için geçerli,” diye ekliyor Alice Vaculová.